Velo & Oxygen - Meidän tarina

Velo & Oxygen:in syntymätarina


Huhtikuun ensimmäinen, aprillipäivä vuonna 2011. Viittä vaille aamukymmenen. Puotinharjun ostoskeskuksessa eli Puhoksessa avataan vajaan viiden minuutin päästä uusi polkupyöräliike Velo & Oxygen.

Hermostunut, kuuden viikon isosta remontista väsynyt, mutta samalla erittäin innostunut ja tulevaisuutta odottava vihreään pikeepaitaan pukeutunut allekirjoittanut odottaa ovien sisäpuolella.

Mitä tästä tulee?
Toimiiko kaikki?
Tuleeko yhtään asiakasta?

Monta kysymystä pyörii päässä.

Kävelen vartijan vierestä ovelle ja avaan ovet. Ilma on kaunis, keväinen auringonpaiste.

Velo & Oxygen on auki ja tulevaisuutemme historia saa alkunsa.


Maaliskuussa 2018 - kuudes vuosi 
Istun Tammiston liikkeemme konttorissa, mustalla Ikeasta ostetulla työtuolilla. Ikeasta on tullut vuosien saatossa yksi liikkeidemme peruspilari kalustuksen suhteen: Ennätys taitaa olla seitsemän kärryllistä ja 880kg tavaraa kerralla. Siinä oli kahdelle miehelle kantamista ja kasaamista.

Paljon on tapahtunut tässä vajaassa seitsemässä vuodessa. Liikkeitä on avattu ja nettikauppaa startattu. Myös legendaarinen Puhoksen ensimmäinen liikkeemme suljettiin marraskuussa 2016.


Velo & Oxygen


Velo et oksyken, velomikä?

Tähän kysymykseen saimme vastata liikkeen perustamisen alkuvuosina useasti ja vieläkin aina silloin tällöin.
Ylpeänä olemme aina saaneet kertoa, että olemme polkupyörien erikoisliike.

V&O on osa Cycleurope-konsernia, joka suomessa vastaa Crescent, Bianchi ja Monark -polkupyörien, sekä Spectra ja Tec -tarvikkeiden maahantuonnista.
Olemme siis näitä ja monia muita huippumerkkejä edustava polkupyöräketju.

Cycleurope Finland kuuluu Grimaldi Industri -konserniin. Grimaldi omistaa Crescent, Bianchi yms. tuotemerkit ja pyörätehtaat. Grimaldi Industri:sta puhuttaessa siis puhutaan maailmanlaajuisesta, erittäin suuresta konsernista.

Velo & Oxygen työllistää Suomessa tällä hetkellä kesäkaudella reilu parikymmentä henkeä ja liikkeitäkin on puolenkymmentä. Kolme kivijalkaa, muutana pop-up kauppa, nettikauppa ja yritysmyynti.


Mutta palataan takaisin ajassa taaksepäin.

Toukokuu 2011
“Puhoksen Velo”, se missä on niitä vihreäpaitaisia myyjiä on nyt toiminut kuukaudenpäivät.

Tuo vihreä, itseasiassa jos tarkkoja ollaan Ranskasta saatu värikoodi Pantone 347c (jota ei muuten kukaan Suomen rautakaupoissa tunne) on tullut tutuksi jo monelle. Siitä tulikin meidän ylivoimaisesti tunnetuin tunniste pitkäksi aikaa.

Asiakkaita on ruvennut käymään. Ensimmäinen myyty pyörä, musta Crescent myytiin jo ensimmäisen aukiolotunnin aikana. Sen myi Velon toisena palkattu työntekijä, Joni. Joni itseasissa oli töissä koko Puhoksen olemassaoloajan ja siirtyi loppuvuodesta 2016 emoyhtiömme Cycleurope Finlandin palvelukseen. Kiitän Jonia vielä tässä kerran kaikista aamu-, päivä-, iltapäivä-, ilta- ja välillä myös yötöistä mitä teimme yhdessä.


Kesäkuu 2011

Finntriathlon Joroinen. Mika, Joni ja Tiina sekä muutama auttava talkookäsi.

Ekaa kertaa tapahtumassa, joissa mukanaolo tulisi mullistamaan Veloa ja näyttämään eräänlaista suuntaa firman kehitykselle. Tutustuin jo edellisessä työssäni Antti Hagqvistiin, mieheen jonka ideapankki on loputon. Antti on Ironman voittaja Tiina Bomanin aviomies ja henkilö suomen toisen triathlonaallon kehityksen takana.

Telttamme oli siihen aikaan telttakiekellä puhuttuna 3 kertaa 6 eli kaksi telttaa vierekkäin, n.18m2. Siellä sitä Joroisten kentällä korjattiin, säädettiin ja myytiin tuotteita ja palvelua. Itsekin osallistuin kisaan. Tulevina vuosina keskityin enemmän teltalla olemiseen ja asiakaspalveluun.

Syksy 2011
Kävin illalla katsomassa oman rokkikukkomme, Jonin keikkaa ja kotimatkalla ajoin Helsinginkatua pitkin Kalliossa. Vanhan virastotalon seinää koristi iso julkisivuremontti. Rakennustelineiden välistä pilkisti pieni ikkunaan teipattu mainos. Siinä luki: vuokrataan Reimax.

Se on siinä ajattelin. Toinen liikkeemme. Ajatus oli kokoajan laajentua. Tähän liiketilaan me tulisimme. Tilan omistajan tavoittaminen olikin sitten oma lukunsa, mutta se kuuluu eri tarinaan. Sanotaan kuitenkin, että kiinteistövälittäjä jäi kyllä elämään mieleen lyhenteellä PPP enkä tarkoita nyt Pirkka-Pekka Peteliusta.

Tammikuu 2012
Kallion liike aukeaa 10.00 aamulla. Ei ketään, no kukas tänne voisikaan löytää kun rakennustelineet peittävät ikkunat. Julkisivuremontti taloyhtiössä viivästyy niinkuin usein on tapana.

Noh, keväällä remottitelineet purettiin ja ahkeraakin ahkerampi, jo Puhoksessa meillä töissä ollut Tiina pesee ikkunat ja ottaa vetovastuun. Tästä se laajentuminen lähtee, tuumitaan yhdessä.

2013-2014
Lukuisia tapahtumia, satoja renkaanvaihtoja, monta loppuunkulunutta vihreää t-paitaa. Tunteja vuorokaudessa vain 24 ja ne käytettiin suurelta osia firman kehittämiseen. Ei suoranaisesti tarkkoja muistikuvia mistään muusta.

2015 helmikuun viimeinen viikko
Istun upouuden lippulaiva myymälämme tiskillä. Vieressäni istuu silloinen pääministeri, ehkä koko Suomen tunnetuin Bianchi -kuski Alex. Myymäläpäällikkö Tomi on avannut kolmannen liikkeemme. Se on hieno ja uudenlainen.

Tämän pisteen Tomi sitten tulevaisuudessa nostaakin meidän ylivoimaisesti isoimmaksi. Hienoa duunia. Vahva olo ja usko pyöräilyn tulevaisuuteen.

Työmatka pyöräily on kasvanut vuosi vuodelta, sähköavusteiset pyörät on yleistyneet. Maantie- ja maastopyöräily on vakiinnuttanut paikkansa ihmisten jokapäiväisessä liikunnassa. Hienoa, tätä me haluamme tehdä. Perustaa ja kehittää liikkeitämme.

Tammikuu 2017
Olimme nopeampia kuin metro, ei tosin paljon, mutta kuitenkin. Espoon Suomenojan kauppakeskus Liilaan on avattu upouusi Velo & Oxygen.

Pantone 347c ei enää hallitse vaan seinillämme on uudet värit. Musta ja valkoinen. Logokin on uusi, uusi ja raikas niinkuin uusi ja puhdas liike aina on. Hyvä Espoo, vastauksiinne on huudettu ja liikkeemme on laajenut keskuuteenne. Marianna, tuo lähes jokaisessa tapahtumassamme vuosien aikana työskennellyt nutturapää on ottanut hoitaakseen myymälävastaavan tehtävät.

Huhtikuu 2017
Laitamme nimen sopimukseen. Lastaamme mustaksi muuttuneen pakettiautomme täyteen tavaraa ja käynnistämme Pop-up kauppamme Kampissa ja Herttoniemessä yhdessä Pyöräkeskuksen kanssa. Taas yksi opettavainen kesä tulossa, saamme tehdä uutta. Kehittää ja kokeilla.

2017 Velo & Oxygen Ruotsi, Tukholma
Alkutalvesta tapahtuu, Tukholmaan avataan useampi V&O Hienoa!
Paljon on tapahtunut siitä kun Jussin kanssa ennen Puhoksen avajaisia 2011 yhdessä maalattiin, purettiin seiniä, josta itseasssa sain palohälytyksenkin aiheutettua, (noh, palomiehet on mahtavia asiakkaita) ja laatoitetiin lattiaa. Tämä mahdollisti sen, että saimme olla suunnanäyttäjä liikeketjulle joka nyt avaa liikeitä Tukholmaan. Olemme erittäin ylpeitä.

Nyt ja tulevaisuudessa
Laajentuminen ja tulevaisuuden missio.
Mikään ylläolevasta ei olisi onnistunut ilman loistavaa henkilökuntaani, oman konsernimme panostusta ja loistavia tavarantoimittajia, jotka ovat uskoneet meihin ja ennekaikkea uskollisia ja kiitollisia asiakkaita joilta meillä on ollut kunnian palvella. Mahtavia, hienoja tapahtumia missä olemme olleet mukana. Ja kaikkia teitä muita kenen elämään olemme saaneet vaikuttaa polkupyöriin liittyvissä asioissa. Kiitos.

Meillä on vakaa aikomus jatkaa palvelua ja sen kehittämistä entisestään tulevaisuudessa. Polkupyörä ja koko kaupan ala elää rajua muutosta. Mutta me uskomme palvelu- ja kivijalkakonseptin jatkumiseen. Aiomme pysyä mukana siinä, kehittämällä itseämme jatkuvasti. Nettikauppa kasvaa vuosivuodelta ja myös sen kehittäminen kuuluu olennaisena osana nykyiseen suunnitelmaamme. Yritysmyyntiä edelleen unohtamatta.

Allekirjoittaja
Minä itse, Saarion Mika, nyt reilu neljäkymppinen pitkätukka. Siitä kait te minut tunnistatte. Olen siis se henkilö joka sai 2011 soiton pitkäaikaiselta ex työkaveriltani, ystävältäni Jussilta, tulisinko ja lähtisinkö vetämään pyöräliikettä, ehkä ketjua. Olin silloin Teneriffalla, hotellin parvekkeella juuri tullut ajamasta alamäkeä maastopyörällä, Teiden rinteeltä. Vastasin, että kyllä lähden ja kyllä haluan. Liikkeellä ei silloin vielä ollut nimeä, ei toimipaikkaa ja minulla vain tytär.

Seitsemän viikkoa myöhemmin olimme perustaneet liikkeen jolla nimi, toimipaikka ja minulla iloinen pieni puolitoista kuukautta vanha poika.. mutta tästä eteenpäin olevan tarinan te jo luittekin.

Pyöräillään,
Mika Saario
Velo & Oxygen

0
0